dimecres, 21 de gener del 2009

Francecs Pujols, el filòsof i l'anècdota


Rafa Homet

Vaig arribar a Francesc Pujols com tanta gent ho ha fet els darrers temps: per la música. Les cançons que els mestres Quimi Portet: Al gran filòsof / hereu d’en Llull / avui cantem encesos / la sang ens bull. Roger Mas: Francesc Pujols ens surt del cau / després d’anys d’ostracisme blau / en un moment d’inspiració / donà un respir a la nació o Carles Belda, (l'escala de la vida) han dedicat al filòsof de Martorell em van despertar la curiositat.
Justament en Carles Belda, abans del concert que va oferir per a l'assemblea de joves de Castellar, em va parlar de la seva admiració per Pujols i em va recomanar “entrar-hi” a partir de la biografia feta per Artur Bladé després de la Guerra Civil, mentre compartien exili a Montpeller.
La lectura de Francesc Pujols per ell mateix em va entusiasmar: Com pot ser que mai hagués sentit a parlar ni de Pujols ni del seu pensament?
No és ben bé així: és clar que algun cop o altre havia llegit allò de que “arribarà un dia que els catalans ho tindrem tot pagat”, però ignorant-ne, com tanta gent, l'autor.
És com, després de viure tota la vida a Catalunya, descobrir Montserrat, o el riu Ebre, o els pirineus... sense que ningú abans te n'hagi parlat.
Filòsof, poeta, crític d'art, tertulià, gran humorista... deixeble de Verdaguer i Maragall, hereu de Ramon Llull, el seu pensament va exercir gran influència sobre Salvador Dalí (qui afirmava que Francesc Pujols era, és i serà l'emperador Trajà de la filosofia), company de Rusiñol i Pla, autor del Concepte General de la Ciència Catalana... Pujols té moltes facetes que cal conèixer. El seu anecdotari -més planer que la seves teories filosòfiques o que la seva Hiparxiologia– és molt ric.
Pujols va convidar a dinar don Emili Tintoré, crític teatral. El senyor Tintoré, que era fi i esquelètic com un insecte delicat, li va dir:
—No vull plantejar-li problemes, perquè sóc vegetarià.
—No es preocupi... Ja matarem un bròquil.
Però no ens quedem en l'anècdota, com massa sovint s'acostuma a fer.
Des de la Res-Pública creiem interessant presentar a Castellar el pensament pujolsià, per això hem convidat a Manuel Jorba i Teresa Amat, a parlar de "Francesc Pujols, el filòsof i l'anècdota", el 15 de Gener a les 19'30 hores a la biblioteca Antoni Tort.
Ens agradaria molt poder comptar amb la vostra presència. Un cop finalitzat l'acte, la Res-Pública farà entrega d'alguns llibres sobre Pujols a la biblioteca.
“El pensament català rebrota sempre i sobreviu als seus il·lusos enterradors”.